Aktualności

Kraina różnorodności – kuchnia arabska.

2018-05-18

 

Już niedługo rozpocznie się sezon urlopowy. Wielu z nas za cel swojej wakacyjnej wyprawy obierze kraje arabskie, jak Egipt czy Tunezja. Dlatego warto poznać lokalną kuchnię, pełną kontrastów, barwną i aromatyczną. Zamiast jedzenia wyłącznie hotelowych, kontynentalnych posiłków warto udać się w kulinarną podróż po kraju, do którego się wybierzecie i zasmakować w potrawach, które stają się coraz popularniejsze na całym świecie.

Kulinarna róża wiatrów

Kuchnia arabska, to kuchnia wpływów. Kraje arabskie zajmują rozległy geograficznie obszar o bardzo zróżnicowanej kulturze, zamieszkany przez wiele grup etnicznych i religijnych. W połączeniu z bogatą historią i trybem życia Beduinów, te uwarunkowania bardzo mocno wpłynęły na ogromne zróżnicowanie kuchni arabskiej. Widać w niej wpływy kuchni ze wszystkich stron świata: indyjskiej, pakistańskiej, tureckiej czy śródziemnomorskiej.

Z powodu usytuowania geograficznego, można wyróżnić dwa główne typy kuchni arabskiej: śródziemnomorski i bliskowschodni.

Kuchnia śródziemnomorska obejmuje swym obszarem głównie Tunezję, Maroko i Algerię. Opiera się przede wszystkim na warzywach, owocach i rybach. Widać w niej wyraźne podobieństwa do kuchni południa Europy. Kuchnia bliskowschodnia jest uboższa, ze względu na warunki tam panujące, trudniej było o dostęp do warzyw i różnych mięs – dominuje tam baranina.

Bogactwo smaków i aromatów

Smaki arabskie zaskakują kontrastowością. Z jednej strony mieszkańcy tych obszarów lubują się w wybitnie słodkich deserach, potrawach warzywnych, z drugiej strony delektują się smakiem dań pikantnych i mięsnych. W kuchni arabskiej spotkamy wiele różnych grup składników, dzięki którym jest ona tak aromatyczna, smaczna i zdrowa.

W krajach arabskich mięso jest dość drogie. Najpopularniejsze są jagnięcina i baranina. Częstym gościem na stole jest też wołowina i drób. Ze względów religijnych natomiast nie spożywa się tam wieprzowiny. Jako bazy do dań nie spotkamy tak popularnych u nas ziemniaków, które zastąpione są przede wszystkim przez kaszę bulgur, kuskus oraz ryż.

Nabiał w kuchni arabskiej to bogactwo białych serów i naturalnego jogurtu. Są one nieodzownym składnikiem wielu popularnych potraw.

Do najpopularniejszych warzyw w tym rejonie zaliczają się rośliny strączkowe. Przez cały rok dostępne są bakłażany kabaczki, pomidory, kalafior, cebula, ogórki, czosnek, cytryny, różne gatunki sałat i wiele innych. Szczególne miejsce w kuchni arabskiej ma ciecierzyca, z której powstaje hummus. Niemniej ważnymi składnikami dań są zioła i zielone części roślin jak tymianek czy natka pietruszki. Nie można też zapomnieć o oliwkach i pochodzącej z ich przetwórstwa oliwie. O ich dobrodziejstwach i właściwościach możecie przeczytać tu.

Dogodne warunki klimatyczne, zwłaszcza na północy Afryki powodują, ze kraje arabskie słyną z bogactwa owoców. Popularne są tam figi, daktyle, arbuzy, a także granaty i brzoskwinie.

Chleb podobnie jak w naszej kulturze, ma szczególne miejsce w kulinarnej historii tego regionu. Występuje w wielu odmianach, np. w postaci płaskich placków pieczonych nad ogniem w specjalnych piecach, czy dwuwarstwowego tradycyjnego chleba, zwanego khobez.

Kolejnym nieodzownym składnikiem arabskiej kuchni jest tahini- pasta sezamowa, którą dodaje się do wielu potraw w całym regionie.

Ulubionymi napojami Arabów są herbata i kawa. Herbatę pija się w małych szklankach i najczęściej podaje się ją słodzoną. Proces przygotowania kawy to prawdziwy rytuał. Podaje się ją słodką, półsłodką lub gorzką. Kawa arabska ma wyjątkowy aromat i smak, doceniany od lat na całym świecie.

Szczególny wpływ na wyjątkową aromatyczność i niepowtarzalny smak kuchni arabskiej mają przyprawy. Wiele z nich przybyło do krajów arabskich z Indii. Do najczęściej stosowanych przypraw można zaliczyć: kumin, kardamon, tymianek, goździki, miętę, czarną cytrynę, gałkę muszkatołową, anyż, curry, szafran, kurkumę, czosnek, pietruszkę, pieprz czarny, cynamon.

Najpopularniejsze przysmaki kuchni arabskiej

Mimo mnogości  potraw kuchni arabskiej oraz wielu różnic w poszczególnych regionach, można wymienić kilka bardzo charakterystycznych i znanych we wszystkich krajach arabskich potraw.

  • kebab czyli skrawane z pionowego rożna mięso (najczęściej baranina), podawane w chlebie pita z dodatkiem aromatycznych sosów na bazie jogurtu,
  • hummus – pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej (tahini), oliwy, czosnku, soku z cytryny i przypraw,
  • falafel – smażone na głębokim oleju kulki z ciecierzycy lub bobu z sezamem,
  • tabbuleh (tabule) – sałatka z kuskusu i warzyw (pomidorów, ogórka i natki pietruszki),
  • baba ghanoush – pasta z bakłażana
  • tajine (tadżin) – duszone mięso z warzywami, podawane w glinianym naczyniu w kształcie stożka

 

Kuchnia arabska jest wyjątkowa. Zachwyca smakiem i różnorodnością. Bogata w warzywa i owoce jest zdrowa, a dzięki wpływom wielu kultur mamy gwarancję, ze na pewno znajdziemy w niej coś co szczególnie przypadnie nam do gustu. Jeśli zatem tylko macie okazję – podczas urlopu, gotując w domu, czy wybierając restauracje na obiad w mieście – koniecznie spróbujcie, którejś z tradycyjnych arabskich potraw. Smacznego!