Ajo blanco czyli hiszpański chłodnik

20 MIN 6 OSÓB
Składniki
  1. 200 g migdałów
  2. 150 g chleba (jasne pieczywo)
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 125 ml oliwy z oliwek
  5. 400 ml zimnej wody
  6. 2 łyżki stołowe winnego octu sherry lub balsamicznego
  7. sól
  8. winogrona

Zapraszamy na kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii. Prezentujemy nietypowy w naszych stronach chłodnik, jednak od wieków uwielbiany przez hiszpańskich smakoszy w upalne dni. Ajo blanco to wyjątkowo aksamitna, orzeźwiająca i smaczna zupa-chłodnik, którą łatwo przyrządzicie u siebie w domu!
Przygotowanie
Zanurz migdały we wrzącej wodzie i blanszuj około 4 minuty, aż skórka zacznie odchodzić. Następnie odcedź je i spłucz zimną wodą. Tak przygotowane migdały obierz ze skórki – to proste wystarczy nacisnąć skórkę, a migały praktycznie same wyskoczą ;). Chleb pozbawiony skórki umieść w blenderze, następnie dolej wodę i ocet, poczekaj kilka minut aż cały płyn wsiąknie w chleb. Teraz dodaj resztę składników czyli czosnek, oliwę i sól. Uruchom blender i ubij składniki do jednolitej masy, im dłużej będziesz to robić tym bardziej kremowa będzie zupa. Jeśli stwierdzisz, że zupa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody i powtórnie wszystko wymieszaj.
Tak przygotowaną zupę ajo blanco schowaj do lodówki na około 2 godziny, aby dobrze się schłodziła.
Zupę ajo blanco podajemy w szklankach lub małych miseczkach, skropioną oliwą z oliwek oraz z przekrojonymi na pół winogronami (wystarczy ich kilka, dla dekoracji) Smacznego!