Awokado z krewetkami i sosem tysiąca wysp

10 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. Krewetki w oleju z czosnkiem i natką pietruszki Perla – 1 opakowanie
  2. Krewetki w sosie koperkowym Perla – 1 opakowanie
  3. 2 dojrzałe awokado
  4. 2 pomidory
  5. pół cytryny
  6. 8 małych korniszonów
  7. sos balsamiczny
  8. 4 ziarenka marynowanego zielonego pieprzu
  9. SOS TYSIĄCA WYSP:
  10. 6 łyżek majonezu
  11. 3 łyżki łagodnego ketchupu
  12. 1 łyżeczka octu winnego
  13. 1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
  14. szczypta soli, pieprzu i chili

Kto lubi awokado? My!!! To jeden z najkaloryczniejszych owoców, ale mający tak wiele cennych prozdrowotnych właściwości, że sięgają po niego nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Przedstawiamy Wam naszą inspirację: łatwy i szybki przepis na awokado z krewetkami i sosem tysiąca wysp. Spróbujcie tej idealnej kompozycji smakowej! 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zacznij od przygotowania sosu tysiąca wysp. Do miseczki włóż majonez, ketchup, ocet winny i brązowy cukier. Dopraw lekko do smaku szczyptą soli, pieprzu i chili. Dokładnie wymieszaj, aż konsystencja sosu stanie się jednolita. Gotowy sos przełóż do małych miseczek i odłóż na chwilę do lodówki.

Awokado umyj, rozetnij na pół i wyjmij pestkę. Połówki awokado ułóż na talerzu. Krewetki w oleju z czosnkiem i natką pietruszki Perla wyjmij z opakowania i przełóż łyżką do wnętrza awokado, w miejsce po usuniętej wcześniej pestce. To samo zrób z krewetkami w sosie koperkowym Perla. Pomidory i cytrynę umyj i pokrój w ćwiartki. Następnie ułóż je na talerzu. Dołóż korniszony. Udekoruj sosem balsamicznym i ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu. Miseczki z sosem tysiąca wysp wyjmij z lodówki i umieść na talerzu obok awokado z krewetkami.

Gotowe! Taka lekka i szybka w przygotowaniu przystawka sprawdzi się doskonale jako zdrowa przekąska zarówno podczas dnia pracy, jak i wieczorem.