Chińskie danie z krewetkami i warzywami

45 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. Krewetki w oleju z chili Perla – 2 opakowania
  2. 200 g krewetek mrożonych
  3. 200 g białego ryżu (2 woreczki)
  4. 1 duży por
  5. 2 papryki czerwone
  6. 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej z grzybami mun
  7. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  8. 3 łyżki sosu ostrygowego
  9. 3 łyżki sosu
  10. 1 szklanka gorącej wody
  11. pół szklanki zimnej wody
  12. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  13. 3 ząbki czosnku
  14. olej do smażenia
  15. papryka mielona
  16. sól

Jesteśmy pewni, że wśród Was znajdziemy liczną grupę wielbicieli kuchni chińskiej. Nasza dzisiejsza inspiracja to pyszne orientalne danie, które bardzo apetycznie wygląda i ma bogaty smak. Można je podać rodzinie, albo gościom. Specjalnie dla Was przedstawiamy przepis na danie chińskie z krewetkami i warzywami. Jesteśmy ciekawi czy przypadnie Wam do gustu. Sądzimy, że zdecydowanie….. TAK!!!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czerwoną paprykę i por umyj pod zimną wodą oraz oczyść. Paprykę pokrój w krótkie wąskie słupki, natomiast por pokrój w paski o długości 8 cm i szerokości 2 cm.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodaj mrożone krewetki. Smaż około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj chińską mieszankę warzyw z grzybami mun, pokrojoną wcześniej paprykę, szczyptę soli i troszkę papryki mielonej. Wszystko wymieszaj i smaż przez 7 minut. Wlej ciemny sos sojowy, sos ostrygowy i szklankę gorącej wody. Dosyp pokrojone wcześniej paseczki pora. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut, aż por zmięknie, ale nie rozgotuje się (powinien lekko chrupać po spróbowaniu). W połowie szklanki zimnej wody rozrób mąkę ziemniaczaną, mieszając aż powstanie zawiesina bez grudek. Potem połącz ją z duszonymi warzywami i sosem. Całość zamieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Krewetki Perla wyjmij z opakowań i dorzuć na patelnię. Delikatnie zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 2 minuty. Jeśli jest potrzeba i sos wyjdzie za gęsty, możesz dolać trochę wody, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Na koniec dymiące chińskie danie wlej do miseczek.

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem ryżu. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzuć 2 woreczki z ryżem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmij woreczki z wody, odcedź, rozetnij i wysyp ryż do miseczek.

Rachu ciachu i gotowe!

Wiemy, że Chińczycy najchętniej jedzą potrawy z miseczek i pałeczkami, ale może będzie Wam wygodniej jeść z talerza i widelcem. Zdecydujcie sami 🙂