Halibut z grilla ze szparagami, ryżem i suszonymi pomidorami Perla

30 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. 500 g filetu z halibuta bez skóry
  2. Suszone pomidory nadziewane serkiem Perla - 1 opakowanie
  3. 200 g białego ryżu (2 woreczki)
  4. pęczek zielonych szparagów
  5. 1 łyżeczka soku z cytryny
  6. 3 łyżeczki oliwy
  7. 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  8. 1 łyżeczka suszonego oregano
  9. 2 łyżki masła
  10. sól
  11. pieprz
  12. 2 łyżeczki sosu sojowego

Polacy przepadają za daniami z grilla. Moda na grillowanie na świeżym powietrzu zdążyła rozpanoszyć się w naszym kraju na dobre. Jednak teraz coraz częściej za oknem mamy deszcz… Jeśli chcesz poczuć w kuchni zapach pachnącej „grillowo” potrawy – poznaj naszą inspirację: to halibut ze szparagami, ryżem i suszonymi pomidorami Perla.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Nagrzej piekarnik z funkcją grilla do temperatury około 220 stopni.

Filety z halibuta opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz i ułóż na talerzu. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny i oliwą. Natrzyj nasionami kopru włoskiego i oregano. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu kładąc kawałeczki masła.

Szparagi opłucz i osusz, a potem odłam lub odkrój ich zdrewniałe części końcówek. Warzywa ułóż obok wcześniej przygotowanych filetów z halibuta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą.

Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut (szparagi mają się lekko przyrumienić, uważaj żeby nie spalić ich delikatnych czubków). Po upieczeniu halibuta i szparagi wyjmij z piekarnika i wyłóż na talerze.

Suszone pomidory nadziewane serkiem Perla wyjmij z opakowania i wyłóż na talerze.

W międzyczasie zajmij się gotowaniem ryżu. Nalej do garnka tyle wody, aby całe woreczki były zanurzone. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzuć 2 woreczki z ryżem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmij woreczki z wody, odcedź, rozetnij i wysyp ryż na talerze. Polej sosem sojowym.

Minęło tylko pół godziny, a smaczne danie w stylu „grillowym” jest już gotowe i wspaniale prezentuje się na talerzach. Możecie zasiadać do stołu i konsumować z apetytem :). Słońce w Waszych uśmiechach – gwarantowane! 🙂