Jajko sadzone z ziemniakami, marchewką i papryczkami Perla

40 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 8 jajek
  2. Marynowane czerwone papryki wiśniowe, słodkie, delikatnie pikantne, nadziewane serkiem śmietanowym z mango Perla – 2 opakowania
  3. 1 kg ziemniaków
  4. 3 marchewki
  5. świeże oregano
  6. 4 łyżki masła
  7. sok z połowy cytryny
  8. 1 łyżeczka cukru
  9. szczypta soli
  10. szczypta pieprzu

Energetyzujący obiad bez mięsa? Tak, to jest możliwe! Naszą dzisiejsza inspiracja dla Was to jajka sadzone z gotowanymi ziemniakami, tartą marchewką i papryczkami Perla. Gwarantujemy, że takie proste i lekko strawne danie zasmakuje każdemu 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki dokładnie umyj, oczyść i obierz. W garnku zagotuj wodę z solą (wskazówka: średnio wrzuca się 1 łyżeczkę soli na 1 kg warzyw) i do wrzątku wrzuć ziemniaki. Poczekaj do ponownego zagotowania wody. Przykręć gaz, przykryj garnek lekko uchylając pokrywkę, gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie je odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Marchewkę oskrob i opłucz, a potem zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Kiedy masło się stopi ostrożnie wbij jajka (wcześniej je umyj i wytrzyj ściereczką). Uważaj, żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białka jajek będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 minuty. Przechyl patelnię z jajkami i nabierz łyżką masło ze smażenia. Polewaj nim jajka i zostaw jeszcze na 15 sekund. Według wielu smakoszy idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte delikatne białko, a żółtko płynne. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmij jajka na talerz i podaj.

Marynowane czerwone papryki wiśniowe, słodkie, delikatnie pikantne, nadziewane serkiem śmietanowym z mango Perla wyjmij z opakowania i odsącz.

Ułóż wszystkie przygotowane składniki dania na talerzu i udekoruj gałązkami świeżego oregano. Jajka posyp solą i pieprzem do smaku, a na ziemniaczki wylej troszkę stopionego masła, które zostało ze smażenia jajek. Tadaaaaam!!! Kolorowy pożywny obiadek jest już gotowy. Zawołaj teraz domowników do stołu i razem siądźcie do posiłku 🙂