Kotlet schabowy z pyzami, sosem grzybowym i suszonymi pomidorami

50 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 1 kg schabu bez kości
  2. Suszone pomidory z ziołami Perla - 1 opakowanie
  3. 2 duże marchewki
  4. 1 mała cukinia
  5. natka świeżej zielonej pietruszki do dekoracji
  6. PANIERKA:
  7. 2 jajka
  8. ¾ szklanki mąki pszennej
  9. ¾ szklanki bułki tartej
  10. sól i pieprz
  11. 6 łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
  12. PYZY drożdżowe:
  13. 4 dag drożdży
  14. 4 szklanki mąki pszennej
  15. 4 żółtka
  16. 4 łyżki masła płynnego
  17. szczypta soli
  18. 3 łyżki cukru
  19. 1 i 2/3 szklanki mleka
  20. SOS GRZYBOWY:
  21. 1 kg grzybków (podgrzybki, borowiki)
  22. 1 duża cebula
  23. 3 łyżki gęstej śmietany
  24. olej
  25. sól i pieprz
  26. 1 łyżeczka mąki pszennej

Sezon grzybowy powoli się kończy, więc mamy dziś dla Was smaczną „grzybową” inspirację. W ten jesienny dzień większość głodomorów zjadłaby coś konkretnego, co dostarczy odpowiedniej dawki energii. Przedstawiamy nasz przepis na tradycyjny i uwielbiany w polskiej kuchni kotlet schabowy z pyzami, sosem grzybowym i suszonymi pomidorami. Jeśli jesteście zapalonymi i doświadczonymi grzybiarzami to grzybki możecie wcześniej zebrać sami w lesie, albo możecie kupić je w sklepie.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewkę i cukinię dokładnie umyj, oczyść, obierz i pokrój w słupki. Do garnka z gotującą się wodą wrzuć pokrojone warzywa (opcjonalnie dodając 2 łyżeczki cukru). Poczekaj do ponownego zagotowania wody. Przykręć gaz, przykryj garnek lekko uchylając pokrywkę. Gotuj przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie je odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Zacznij przygotowywać pyzy. W ciepłym mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru i 2 łyżek mąki pszennej rozmieszaj rozkruszone drożdże. Dodaj żółtka jaj, sól i pozostałą część mąki. Wyrób lekkie ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone wcześniej masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Przykryj ciasto szmatką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy zauważysz, że podwoiło swoją objętość, odkryj je i wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki. Odstaw do wyrośnięcia, a potem gotuj na parze przez około 7 min. WSKAZÓWKA: jeśli nie masz czasu, to oczywiście zamiast przygotowywać pyzy samodzielnie, możesz kupić gotowe opakowanie pyz w sklepie.

Teraz przyszedł czas na przygotowanie sosu grzybowego do pyz. Grzyby dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a potem zeszklij ją na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj pokrojone grzyby, sól i pieprz do smaku, śmietanę i duś. Po około 10 minutach dodaj płaską łyżkę wody i znów duś. Jeśli sos nie będzie wystarczająco wysmażony, należy dodać do niego 1 płaską łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać aż zgęstnieje.

Gdy warzywa i pyzy się gotują, zajmij się mięsem. Świeży (lub wcześniej rozmrożony) schab bez kości wypłucz pod zimną wodą i pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Rozbij każdy kawałek, a potem posyp do smaku solą i pieprzem. Zabierz się za przygotowanie panierki. Na początek wybij jajka do miski i roztrzep trzepaczką lub widelcem. Zacznij panierować: najpierw w mące pszennej, następnie w jajkach, a na koniec w bułce tartej. Każdy kotlet panieruj tak samo i smaż na gorącym oleju z obu stron, do zrumienienia.

Suszone pomidory z ziołami Perla wyjmij z opakowania i odsącz.

Wyłóż na każdy z talerzy kotlet schabowy i na nim ułóż suszone pomidory. Dołóż gotowaną marchewkę i cukinię oraz pyzy. Te ostatnie polej sosem grzybowym. Udekoruj natką zielonej pietruszki.

Nie minęła nawet godzina, a Twoje smaczne popisowe danie jest już gotowe i niesamowicie zachęcająco pachnie. Czy słyszysz, jak wszystkim wygłodniałym domownikom zaczyna burczeć w brzuchach? Nie pozostaje Wam nic innego, jak siąść do stołu i zacząć zajadać. Smacznego!