Krakersy z tahini i ziarnami

35 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 80 g mąki żytniej
  2. 2 łyżki stołowe pasty sezamowej tahini
  3. 70 g ziaren i pestek – mieszanka np. słonecznika, dyni, płatków owsianych, sezamu, siemienia lnianego
  4. Około ½ łyżeczki soli – dodaj wedle własnego upodobania
  5. 70ml wody

Jeśli szukacie zdrowej i szybkiej przekąski na piątkowy wieczór z serialem lub spotkanie ze znajomymi , mamy dla Was ultra-prosty przepis na KRAKERSY TAHINI 😀 Testowaliśmy i smakują wybornie, zwłaszcza z hummusem klasycznym! Smacznego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wsyp mąkę, dodaj tahini, sól oraz mieszankę ziaren i pestek. Wlej 70 ml zimnej wody i mieszaj wszystkie składniki do uformowania się ciasta, które następnie uformuj w kulę. Ciasto nie może być zbyt kruche i twarde – możesz to kontrolować dodając wodę stopniowo do mieszanej masy. Powstałe ciasto rozpłaszcz i delikatnie rozwałkuj do grubości 3-4 mm, a na koniec ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 8 minut następnie wyjmij i podziel ciasto na równe prostokąty. Włóż blachę na kolejne 10-12 min do piekarnika i gotowe.

SPOSÓB PODANIA

Takie dietetyczne krakersy możesz zaserwować z hummusem w dowolnych smakach lub z inna pastą, która lubisz. Dodaj pokrojone w plasterki ulubione warzywa i sycąca przekąska gotowa!