Makaron z brokułami i sosem serowo-hummusowym

30 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 1 duży świeży brokuł
  2. Hummus klasyczny Perla – 1 opakowanie
  3. 200 g sera typu parmezan
  4. 400 g makaronu (kształt makaronu dowolny!)
  5. łyżka masła
  6. łyżka mąki pszennej
  7. 1,5 szklanki mleka
  8. 3 ząbki czosnku
  9. 2 łyżki oliwy z oliwek
  10. czarny pieprz
  11. sól

Jako ciekawą kulinarną inspirację podsuwamy Wam dziś przepis na szybkie i proste wegetariańskie danie: makaron z brokułami i sosem serowo-hummusowym. Jest to potrawa sycąca (dzięki makaronowi), zdrowa (brokuły są bogate w witaminy i składniki mineralne), aromatyczna (sos serowy jest na bazie włoskiego pięknie pachnącego parmezanu) i w dodatku malowniczo wygląda na talerzu. Życzymy smacznego 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotuj w dużym garnku 4 litry osolonej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dolej oliwę i wrzuć porcję makaronu. Gotuj przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie al dente (czyli lekko twardy). Ugotowany makaron odcedź.

W międzyczasie umyj brokuł i pokrój go na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć tam różyczki brokułu. Gotuj około 5 minut, aż zmiękną. Następnie je odcedź.

Na patelni rozpuść masło. Dosyp mąkę i szybko wymieszaj. Powoli dolewaj mleko mieszając aż powstanie jednolity sos. Dodaj pokruszony ser. Od czasu do czasu mieszaj i czekaj aż ser się rozpuści. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, możesz jeszcze dolać trochę mleka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i zagotuj przez 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodaj hummus klasyczny Perla i delikatnie zamieszaj.

Jeszcze gorący makaron wyłóż na talerze i polej sosem. Na koniec dołóż na wierzch gotowane brokuły. No i gotowe! Możecie już siąść do stołu i zacząć zajadać się tym fantastycznym wegetariańskim daniem 🙂