Makaron z indykiem, pesto i oliwkami

40 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 0,5 kg piersi z indyka
  2. Zielone i czarne oliwki drylowane w marynacie ziołowej Perla - 1 opakowanie
  3. Suszone pomidory z ziołami Perla - 1 opakowanie
  4. 400 g makaronu świderki kolorowe (z dodatkiem pszenicy durum, pomidorów w proszku, szpinaku w proszku)
  5. pesto (gotowe ze sklepu lub samodzielnie wykonane)
  6. 1 główka brokuła
  7. 10 pomidorków koktajlowych
  8. pikantny tarty ser parmezan do posypania
  9. 6 łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
  10. czarny pieprz
  11. sól

Dziś mamy pomysł na pożywny obiad a la Italiana – makaron z indykiem, pesto, oliwkami i pomidorami. Najbardziej na świecie lubiana kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości świeżych składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku, a także używaniem parmezanu i oliwy. Takie kolorowe danie nawet w deszczowy dzień wprowadzi na Twój stół masę słońca. Buon appetito!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotuj w dużym garnku 4 litry osolonej wody. Do gotującej się wody wrzucić porcję kolorowego makaronu typu świderki. Gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedź.

W międzyczasie umyj i oczyść główkę brokułu, następnie podziel ją na różyczki lub pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj około 20 minut, aż warzywo zmięknie. Następnie je odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

W czasie gdy gotują się jeszcze makaron i brokuł, zacznij przyrządzać mięso. Świeże (lub wcześniej rozmrożone) piersi z indyka wypłucz pod zimną wodą, pokrój na paseczki, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć mięso i smaż przez około 5 minut do zrumienienia.

Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je w ćwiartki.

Suszone pomidory z ziołami Perla wyjmij z opakowania, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

Zielone i czarne oliwki drylowane w marynacie ziołowej Perla wyjmij z opakowania i odsącz.

Do garnka z odcedzonym wcześniej makaronem wrzuć usmażone paseczki z indyka, ugotowane cząstki brokułu, pokrojone pomidorki koktajlowe, suszone pomidory i oliwki, a także pesto. Wszystko delikatnie wymieszaj. Nałóż odpowiednio duże porcje na talerze i posyp tartym parmezanem.

Takie kolorowe danie ucieszy i oczy i żołądki tych, których nim poczęstujesz. Delektujcie się smakiem myśląc o słonecznej Italii. Z pewnością przekonacie się, że makaron z tak dobranymi dodatkami potrafi zaszaleć na podniebieniu z iście włoskim temperamentem!

WSKAZÓWKA

Jak samodzielnie zrobić pesto?

Przygotuj: 2 szklanki świeżych liści bazylii, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół szklanki orzeszków piniowych, pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki, 3/4 szklanki tartego parmezanu, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 2/3 szklanki oliwy z oliwek. Włóż wszystkie (oprócz oliwy z oliwek) produkty do miksera i zrób z nich jednolitą masę. Kiedy mikser będzie jeszcze działał, wlej oliwę. Pewnie spodziewasz się czegoś jeszcze, ale nic z tego. To już koniec! W ten szybki i prosty sposób masz gotowe domowe pesto z bazylii.