Omlet z dynią i hummusem

25 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. 8 jajek
  2. Hummus pomidorowy Perla – pół opakowania
  3. 60 ml mleka lub śmietanki
  4. pół szklanki wody
  5. szczypta soli
  6. 2 łyżki masła lub oleju
  7. 1 mała dynia
  8. 4 małe pomidory

Lubisz jeść jajka na śniadanie, a nie możesz już patrzeć na jajecznicę? Nasza inspiracja na dziś to puszysty omlet z dynią i hummusem, przygotowany na sposób francuski. Przekonasz się, że na dobry początek dnia wart zjeść coś pożywnego, a zarazem wyjątkowo lekkiego 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynię umyj i osusz. Przekrój na pół i usuń pestki. Następnie odetnij skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim dynię. Dopraw do smaku solą, zalej małą ilością wody i duś około 10 minut.

Umyj jajka, a następnie rozbij do miski. Dodaj mleko lub śmietankę, pół opakowania hummusu pomidorowego Perla i szczyptę soli. Ubij składniki trzepaczką do dokładnego ich połączenia.

Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozpuść masło lub olej. Wlej masę jajeczną. Po 30 sekundach zamieszaj drewnianą szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadź masę.

Po 3 minutach, gdy zobaczysz że masa zacznie się ścinać, posyp ją kawałkami wcześniej przygotowanej dyni. Smaż omlet jeszcze około 2 minuty, pod koniec smażenia przekładając na drugą stronę, żeby się zarumienił. Gotowy omlet wyłóż na talerz (jeśli chcesz to po wyłożeniu omlet możesz złożyć na pół) i podaj z surowymi słodkimi pomidorami.

Taki pyszny, soczysty i lekki omlet dostarczy Ci energii przynajmniej na pół aktywnego dnia. Życzymy smacznego 🙂

WSKAZÓWKA

Omlet można przygotować w sposób klasyczny, francuski lub hiszpański.