Pizza na cienkim cieście z oliwkami, ananasem, szynką i serem mozarella

90 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. CIASTO:
  2. 250 g mąki pszennej
  3. ¾ szklanki letniej wody
  4. 25 g świeżych drożdży
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 1 łyżeczka soli
  8. DODATKI:
  9. Zielone oliwki zalane olejem roślinnym Perla – 1 opakowanie
  10. 6 łyżek przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego
  11. ser mozzarella – 2 kulki
  12. pół puszki ananasa
  13. 4 plastry szynki gotowanej wieprzowej
  14. 1 łyżka oliwy z oliwek
  15. świeża pietruszka
  16. suszone oregano

Jeśli mielibyśmy wymienić danie, które smakuje prawie każdemu i o każdej porze roku, to na pewno byłaby to… PIZZA! Tę pyszną potrawę kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechnioną na całym świecie, możecie przygotować sami. To naprawdę nic trudnego 😉 Poznajcie nasz przepis na pizzę na cienkim cieście z oliwkami, ananasem, szynką i serem mozzarella. Musicie się przekonać, że nic nie daje tyle satysfakcji jak własnoręcznie przygotowana domowa pizza, która wygląda, pachnie i smakuje tak jak pizza prosto z pizzerii!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski robota kuchennego dodaj ¼ szklanki ciepłej wody, 3 łyżki mąki, świeże drożdże (ocieplone wcześniej w temperaturze pokojowej) i cukier. Zmiksuj, a potem odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować.

Następnie, kiedy już zaczyn podrośnie, dodaj pozostałe składniki: resztę mąki, resztę wody, oliwę z oliwek i sól. Włącz robota na pierwszy bieg i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, po czym przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

W międzyczasie przygotuj dodatki do pizzy. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, a mozzarellę na mniejsze kawałki. Oliwki Perla wyjmij z opakowania i odsącz, a następnie pokrój w paski. Ananasa wyjmij z puszki, odsącz z soku i pokrój na cząstki.

Stół posyp lekko mąką i wyłóż tam ciasto. Rozwałkuj ciasto na duży cienki okrągły placek, tak by zmieścił się na blaszce z piekarnika. Blaszkę z piekarnika posmaruj oliwą z oliwek (możesz też wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia). Ciasto umieść na blaszce i posmaruj je sosem pomidorowym na całej powierzchni, omijając tylko brzegi. Potem na pizzy rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę, oliwki, mozzarellę i posyp z wierzchu suszonym oregano.

Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Piecz przez około 10 minut. Pilnuj by pizza się nie spaliła, bo każdy piekarnik jest inny.

Twoja domowej roboty pizza jest już gotowa! Pokrój ją na ćwiartki i od razu zjedź! Gorąca jest najlepsza i najpiękniej pachnie. Mmmmm……. Palce lizać! Oczywiście koniecznie poczęstuj pizzą wygłodniałych domowników 🙂

WSKAZÓWKA

Do pizzy możesz dodawać dowolne, Twoje ulubione dodatki.