Pożywne śniadanie: orkiszowe placuszki z ziarnami, hummus paprykowy, sadzone jajko i kwaśne jabłko duszone z imbirem

20 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. hummus paprykowy PERLA lub tripple hummusów PERLA (1 opakowanie)
  2. 400g ziaren orkiszu
  3. 4 jajka
  4. 2 kwaśne jabłka
  5. 10 cm świeżego imbiru
  6. garść rodzynek
  7. sól
  8. 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  9. olej rzepakowy
  10. garść uprażonych pestek dyni
  11. olej rzepakowy do smażenia
  12. 1 łyżka masła


Dobrze jest zacząć dzień od czegoś pożywnego, dlatego wypróbuj nasz przepis na wyjątkowe orkiszowe placuszki. Aksamitny hummus w słodko-kwaśnej oprawie niech będzie zaskakującym początkiem przyjemnej całości.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA – SMAŻONE PLACUSZKI:

Ziarna orkiszu opłucz zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i zmiksuj. Dodaj jajka, olej, kwaśną śmietanę, sól i ponownie zmiksuj. Do masy dodaj rodzynki, uprażone pestki dyni i wymieszaj. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj okrągłe placuszki. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż zarumienią się z obu stron.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA – KWAŚNE JABŁKO DUSZONE Z IMBIREM:

Pokrój jabłko w dowolne cząstki i przypraw drobno posiekanym imbirem. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmażaj składniki, aż się lekko zarumienią.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA – JAJKA SADZONE:

Rozgrzej masło na patelni, wbij dwa jajka i poczekaj, aż białko się zetnie, a żółto będzie płynne.