Sałatka z oliwkami i serem, podana z własnoręcznie upieczonym chlebem

110 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. Zielone i czarne oliwki drylowane z kostkami sera sałatkowego Perla – 1 opakowanie
  2. 2 pomidory malinowe
  3. 10 pomidorków koktajlowych
  4. 4 plasterki żółtego sera z dziurami
  5. sól
  6. czarny pieprz
  7. chleb:
  8. * 2 szklanki mąki razowej lub orkiszowej
  9. * 1 szklanka mąki gryczanej
  10. * 2 szklanki wody
  11. * 1 łyżka klarowanego masła
  12. * 40 g drożdży lub zakwas
  13. * 2 łyżki soli morskiej
  14. * 2 łyżeczki cukru
  15. * pół szklanki płatków owsianych
  16. * pół szklanki pestek słonecznika
  17. * pół szklanki jagód goji

Z doświadczenia zapewne doskonale wiesz, że poranki nie zawsze bywają łatwe… Nie masz pomysłu co zjeść na śniadanie, by być fit? My proponujemy pyszną sałatkę z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz kostkami sera, a do tego własnoręcznie upieczony ciemny chleb z jagodami goji. Po takim posiłku z chęcią popędzisz do pracy i zmierzysz się z codziennymi obowiązkami. By nie spędzić całego poranka w kuchni, polecamy upiec chleb dzień wcześniej 🙂 .

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zacznij od pieczenia chleba. Jagody goji zalej w małej miseczce wodą i odstaw do namoczenia. Do większej miski wrzuć drożdże lub zakwas (wcześniej przygotowany), dodaję trochę cukru i wody. Całość zmiksuj. Odstaw na kwadrans. Dodaj do miski obie mąki, klarowane masło i resztę składników. Następnie zamieszaj wszystko i wyrób ciasto. Odstaw na 40 minut. Potem przełóż ciasto do wyłożonej papierem foremki i wstaw do piekarnika ustawionego na 200 stopni. Chleb piecz około 70 minut. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia, a potem pokrój i po 3 kromki wyłóż na talerze.

Pomidory malinowe umyj i osusz. Sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w talarki i wyłóż na osobny talerzyk. Pomidorki koktajlowe również umyj i osusz, a następnie pokrój na pół i dołóż do pomidorów malinowych. Posyp z wierzchu solą i pieprzem do smaku.

Między kromki chleba dołóż zwinięte plasterki żółtego sera.

Rozpakuj 1 opakowanie zielonych i czarnych oliwek drylowanych z kostkami sera sałatkowego Perla. Zawartość opakowania przełóż do małej płytkiej miseczki. Ustaw ją na talerzu obok kromek chleba i żółtego sera.

Kolorowe letnie śniadanie jest już gotowe! Świeżo pieczonym chlebem pachnie w całym domu… Ten zapach z pewnością zwabi do kuchni bliską Ci osobę. Poczęstujesz ją fit porannym posiłkiem, po którym poczujecie przypływ energii na cały dzień.

WSKAZÓWKA

Przepis na zakwas – 1/2 filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej zalej 1 filiżanką wody w czystym szklanym słoiku i zamieszaj. Słoik przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 3 dni w ciemne, suche miejsce. Zakwas powinien bąbelkować. Ma on specyficzny, nieco drożdżowy zapach.