Spaghetti ze szpinakiem i kałamarnicą

30 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. Mix słodkich papryczek nadziewanych serkiem śmietankowym czosnkowo-ziołowym Perla – 1 opakowanie
  2. kawałki kałamarnicy Humboldta w oleju słonecznikowym o smaku czosnku – 1 duża puszka
  3. 400 g makaronu spaghetti
  4. 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  5. 8 małych marchewek
  6. 6 łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
  7. pół szklanki mleka
  8. 3 duże łyżki masła
  9. sos balsamiczny do dekoracji
  10. cukier
  11. czarny pieprz
  12. sól

Przygotowywanie kolacji dla przyjaciół to przyjemność, ale i nie lada wyzwanie. Czym ich zaskoczyć? Czym błysnąć, jednocześnie nie spędzając w kuchni kilku godzin? Podpowiadamy: zaserwuj spaghetti z kałamarnicą Humboldta, szpinakiem oraz gotowaną na słodko marchewką. Taka kombinacja smaków zapewni Tobie szczere pochwały ze strony gości, a Wam wszystkim – udany kulinarnie i towarzysko wieczór.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotuj w dużym garnku 4 litry osolonej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić porcję makaronu spaghetti. Gotuj przez około 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedź.

Umyj i oskrob świeże marchewki, a potem pokrój jej w średniej grubości talarki. Pokrojone marchewki wrzuć do niewielkiej ilości wody, gotującej się w małym rondelku. Dosłodź 3 łyżeczkami cukru i gotuj około 15 minut, aż warzywo zmięknie.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej 3 duże łyżki masła. Dodaj rozdrobniony świeży lub zamrożony rozdrobniony szpinak. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Szpinak duś pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wyjmij kałamarnicę Humboldta z puszki, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Gdy masa szpinakowa jest już jednolita, dodaj pokrojone kałamarnice oraz pół szklanki mleka. Całość zamieszaj i zagotuj.

Mix słodkich papryczek nadziewanych serkiem śmietankowym czosnkowo-ziołowym Perla wyjmij z opakowania i odsącz.

Wyłóż porcję spaghetti na środek talerza, następnie nałóż na wierzch masę szpinakową z ośmiorniczkami oraz gotowane marchewki. Dołóż papryczki. Udekoruj sosem balsamicznym.

Smaczne danie jest gotowe. Prezentuje się naprawdę bardzo atrakcyjnie i pięknie pachnie! Możesz już zaprosić przyjaciół do wspólnego ucztowania przy stole. Nie zdziw się, gdy ktoś poprosi Cię o dokładkę lub zechce „skraść” od Ciebie ten przepis 😉