Wegetariańskie pierożki gyoza

80 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. Słodko-pikantne papryczki nadziewane serkiem śmietankowym Perla – 1 opakowanie
  2. szpinak surowy – 1 opakowanie
  3. PIEROŻKI GYOZA (około 30 sztuk)
  4. 2 szklanki mąki pszennej
  5. ½ szklanki wrzątku lub bulionu warzywnego
  6. pół średniej wielkości kapusty pekińskiej – tylko miękka część liści
  7. pół średniego pora – tylko biała część
  8. 2 średnie marchewki
  9. świeże zioła: kolendra, szczypiorek
  10. 2 ząbki czosnku
  11. kawałek świeżego imbiru
  12. 4 łyżki sosu sojowego
  13. 2 łyżeczki oleju sezamowego
  14. pół łyżeczki brązowego cukru
  15. 3 łyżki oleju do smażenia
  16. sól
  17. pieprz

Coraz więcej osób chętnie zamienia klasyczne dania mięsne na ich wegetariańskie warianty. Tak właśnie powstały japońskie pierożki gyoza. Tradycyjnie przygotowuje się je z wieprzowiną – my proponujemy przepis na ich wersję bezmięsną, podaną z blanszowanym szpinakiem i papryczkami Perla. Danie jest dosyć pracochłonne, ale warto poświęcić mu troszkę czasu i energii. Gotowe pierożki można zamrozić (jeśli nie zjecie wszystkich od razu!). Sprawdzą się nie tylko jako samodzielne danie, ale też jako przekąska czy dodatek do orientalnego bulionu. Spróbujcie!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wsyp mąkę i ¼ łyżeczki soli. Mieszaj powoli łyżką i dolewaj wrzątek lub bulion warzywny. Gdy ciasto odrobinę przestygnie zagnieć je bardzo dokładnie dłońmi i odstaw na pół godziny.

Zajmij się przygotowaniem farszu. Warzywa umyj, oczyść i obierz. Kapustę pekińską i por drobno poszatkuj. Kolendrę i szczypiorek posiekaj. Marchewkę i imbir zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Gotowe wszystkie składniki na farsz wsyp do miski i wymieszaj. Dopraw do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, pieprzem i brązowym cukrem. Jeszcze raz wymieszaj i odstaw na bok.

Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, aby uzyskać jego gładką konsystencję (jeśli jest za suche to dodaj trochę wody). Następnie ciasto odrywaj po kawałku i wałkuj bardzo cienko. Uprzedzamy, że takie ciasto jest dosyć elastyczne, więc aby dobrze i cienko je rozwałkować trzeba trochę się namęczyć (WSKAZÓWKA: jeśli masz w domu maszynkę do robienia makaronu to tutaj ona może się przydać). Gdy ciasto jest odpowiednio rozwałkowane – wykrawaj w nim szklanką kółka. W kolejnym kroku na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zwilż letnią wodą i sklej podobnie jak polskie pierogi. Ciasto formuj jednak tak, aby można było każdy z pierożków postawić na jego podstawie.

Na patelni teflonowej rozgrzej olej i ułóż na nim pierożki jeden koło drugiego, tak aby smażyła się jedynie ich podstawa. Gdy pierożki od spodu zaczną się rumienić, delikatnie dolej na patelnię pół szklanki wody. Uważaj, bo może pryskać! Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś pierożki przez około 5 minut. Gdy nieco zmiękną i zrobią się przezroczyste, możesz ściągnąć pokrywkę i jeszcze kilka minut podgrzewać aż do całkowitego wyparowania wody.

Teraz zajmij się przygotowaniem szpinaku do blanszowania, oddzielając liście od łodygi. Po umyciu i osuszeniu liści przygotuj garnek, w którym będziesz je blanszować. Sitko ze szpinakiem zanurz we wrzącej wodzie na około 1 minutę.

Usmażone pierożki gyoza ułóż po kilka sztuk na małym talerzyku, dołóż blanszowany szpinak i słodko-pikantne papryczki nadziewane serkiem śmietankowym Perla. Podawaj koniecznie na gorąco! Takie pierożki pięknie pachną, więc zamknij oczy i przenieś się na zatłoczone ulice Tokyo. I oczywiście szybko poczęstuj tymi kruchymi i aromatycznymi smakołykami kogo tylko chcesz!