Wytrawne faworki z dipem miętowym, a do tego hummus klasyczny oraz zielone oliwki z chili

25 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. hummus klasyczny PERLA
    (1 opakowanie)
  2. zielone oliwki z chili PERLA
    (1 opakowanie)
  3. 20 g świeżych drożdży
  4. 1 łyżeczka cukru
  5. ½ łyżeczki soli
  6. 1 jajko
  7. 1 łyżka oleju słonecznikowego
  8. 2 łyżki ciepłego mleka
  9. 2 łyżki śmietany 12%
  10. 2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
  11. 2 łyżeczki maku
  12. 1½ szklanki mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (do wyboru)
  13. masło do posmarowania blachy
  14. 1 duży kubek jogurtu naturalnego
  15. kilka listków świeżej mięty
  16. sól
  17. pieprz
  18. curry


Tak mało mamy wolnych chwil, czasu tylko dla siebie i bliskich. Dlatego, żeby nie tracić go za dużo w kuchni, a jednocześnie zjeść smacznie i oryginalnie, sięgnij po naszą propozycję na lekki i smaczny poczęstunek. Jego przygotowanie zajmie chwilę, a pozostały czas spędzisz, jak chcesz!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zetrzyj drożdże na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cukrem oraz ciepłym mlekiem. Następnie zaczyn połącz z mąką i pozostałymi składnikami zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj śmietany.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na duży cienki placek, następnie pokrój ciasto w paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku zrób nacięcie długości około 2 cm i tak jak w faworkach – przełóż jeden z końców przez otwór.
Gotowe faworki ułóż na posmarowanej masłem blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu, kiedy będą złociste.

RADA:

Paprykę możesz zastąpić sezamem, czarnuszką, makiem lub kminkiem.

DIP MIĘTOWY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Utrzyj miętę w moździerzu lub drobniutko posiekaj – tak, aby puściła soki. Następnie dodaj odrobinę pieprzu, soli i curry.

RADA:

Użyj możliwie najgęstszego jogurtu (np. typu greckiego) i nie miksuj, jeśli zależy ci na gęstości.