Bezglutenowe placki dyniowo-humusowe

20 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. 1 mała dynia
  2. olej z pestek dyni
  3. Hummus pomidorowy Perla – pół opakowania
  4. 1 szklanka mąki bezglutenowej
  5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. 100 ml jogurtu naturalnego sojowego
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. szczypta soli
  9. 4 łyżki oleju do smażenia

Zbliża się Halloween, więc jako obowiązkowy składnik inspiracji kulinarnej pojawia się u nas DYNIA. Tym razem pomyśleliśmy o osobach będących na diecie bezglutenowej. Proponujemy Wam klasyczne, smaczne, lekko puchate, bezglutenowe placki dyniowo-hummusowe. Można je jeść na słodko z syropem klonowym, na ostro z sosem chilli lub na słono z olejem z pestek z dyni. Sprawdźcie na co macie ochotę i wybierzecie swój idealny smak 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Surową dynię umyj. Ostrym nożem odetnij jej ogonek i końcówkę z drugiej strony. Przekrój dynię na pół i łyżką wyjmij pestki. Następnie jak najcieniej obierz warzywo ze skóry. Tak obraną dynię rozdrobnij w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę – jak lubisz. Możesz też zetrzeć dynię na tarce z drobnymi oczkami.

Przełóż dynię do miski, dodaj obie mąki, jogurt naturalny sojowy, pół opakowania hummusu pomidorowego Perla, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj. Małe placuszki nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron na złoto.

Gotowe placki wyłóż na talerze i polej np. olejem z pestek dyni lub z czym tylko lubisz! Możesz też konsumować je saute, czyli bez niczego. Gwarantujemy, że w tych bezglutenowych placuszkach dyniowo-hummusowych zakochasz się od pierwszego kęsa, ponieważ są delikatne w środku i jednocześnie lekko chrupiące z wierzchu. No i przygotowanie ich zajmuje zaledwie… 20 minut! 🙂

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi