Jesteśmy pewni, że wśród Was znajdziemy liczną grupę wielbicieli kuchni chińskiej. Nasza dzisiejsza inspiracja to pyszne orientalne danie, które bardzo apetycznie wygląda i ma bogaty smak. Można je podać rodzinie, albo gościom. Specjalnie dla Was przedstawiamy przepis na danie chińskie z krewetkami i warzywami. Jesteśmy ciekawi czy przypadnie Wam do gustu. Sądzimy, że zdecydowanie….. TAK!!!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czerwoną paprykę i por umyj pod zimną wodą oraz oczyść. Paprykę pokrój w krótkie wąskie słupki, natomiast por pokrój w paski o długości 8 cm i szerokości 2 cm.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodaj mrożone krewetki. Smaż około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj chińską mieszankę warzyw z grzybami mun, pokrojoną wcześniej paprykę, szczyptę soli i troszkę papryki mielonej. Wszystko wymieszaj i smaż przez 7 minut. Wlej ciemny sos sojowy, sos ostrygowy i szklankę gorącej wody. Dosyp pokrojone wcześniej paseczki pora. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut, aż por zmięknie, ale nie rozgotuje się (powinien lekko chrupać po spróbowaniu). W połowie szklanki zimnej wody rozrób mąkę ziemniaczaną, mieszając aż powstanie zawiesina bez grudek. Potem połącz ją z duszonymi warzywami i sosem. Całość zamieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Krewetki Perla wyjmij z opakowań i dorzuć na patelnię. Delikatnie zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 2 minuty. Jeśli jest potrzeba i sos wyjdzie za gęsty, możesz dolać trochę wody, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Na koniec dymiące chińskie danie wlej do miseczek.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem ryżu. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzuć 2 woreczki z ryżem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmij woreczki z wody, odcedź, rozetnij i wysyp ryż do miseczek.
Rachu ciachu i gotowe!
Wiemy, że Chińczycy najchętniej jedzą potrawy z miseczek i pałeczkami, ale może będzie Wam wygodniej jeść z talerza i widelcem. Zdecydujcie sami 🙂