Ciasto marchewkowe z hummusem

60 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. 120g mąki pszennej
  2. 2 marchewka
  3. Hummus Perla Klasyczny - 4 łyżki
  4. 200m świeżego soku z marchwi
  5. 2 jajko
  6. 20g masła
  7. szczypta cynamonu
  8. szczypta imbiru
  9. proszek do pieczenia 1 łyżka
  10. soda oczyszczona 1 łyżka
  11. 1/4 pomarańczy łyżki soku z pomarańczy
  12. 35g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  13. pół szklanki cukru pudru

Chciałbyś osłodzić sobie ten jesienny, ponury dzień, ale brak Ci pomysłów oraz ochoty na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego? Wypróbuj naszej szybkiej i niezwykle prostej  propozycji na ciasto marchewkowe, którą przygotujesz przy użyciu jednego z naszych klasycznych hummusów Perla. Spróbujcie je sami – z pewnością je pokochacie!

Przepis:

Ciasto marchewkowe

Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Jajka wbij do miski i ubij je za pomocą miksera. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i wymieszaj je z jajkiem. Następnie dodaj marchewkę, hummus, masło, jajko, sok z marchwi, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przelej do kokliki i następnie wstaw ją do piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 30-40 minut (bez termoobiegu).

Lukier

Rozpocznij od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Cukier puder przesyp do miseczki i stopniowo dolewaj do niego sok, najlepiej po łyżeczce, cały czas mieszając. W momencie gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję lukru przestań dolewać sok. Do tak przygotowanego lukru dodaj skórkę pomarańczową i polej nią obficie wcześniej przygotowane ciasto marchewkowe.

Podanie:

Wystudzone wcześniej ciasto polej lukrem pomarańczowym. Smacznego! 🙂

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi