Dorsz z gotowanymi warzywami, pomidorem i zielonymi papryczkami Perla

40 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 1 kg fileta z dorsza
  2. Średnio pikantne, zielone papryczki nadziewane serkiem Perla - 1 opakowanie
  3. 1 kg młodych ziemniaków
  4. 1 kg młodej marchewki
  5. 1 kg młodej fasolki szparagowej żółtej
  6. 2 pomidory
  7. świeża bazylia, tymianek i pietruszka
  8. 2 jajka
  9. 6 łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
  10. szklanka bułki tartej
  11. sól i pieprz
  12. granulowany czosnek
  13. pół cytryny

W letnie popołudnia najlepiej zjeść obiad na słonecznym tarasie. Polecamy rybę w towarzystwie młodych gotowanych warzyw, ziół, surowego pomidora i marynowanych papryczek nadziewanych serkiem. Takie kolorowe, świetnie prezentujące się danie to prawdziwa uczta i dla oka i dla żołądka. Spróbujcie sami! Palce lizać!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową żółtą dokładnie umyj, oczyść i obierz. Zagotuj wodę z solą (wskazówka: średnio wrzuca się 1 łyżeczkę soli na 1 kg warzyw). Warzywa włóż do gotującej się wody. Poczekaj do ponownego jej zagotowania. Przykręć gaz, przykryj garnek lekko uchylając pokrywkę, gotuj około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie je odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Filety z dorsza umyj i podziel na 4 równe porcje. Ryba musi być rozmrożona albo świeża. Porcje oprósz solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Następnie skrop je wedle uznania sokiem z połówki cytryny. Jajka rozbij do miseczki i roztrzep przy użyciu miotełki. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej z pestek winogron. Porcje ryby panieruj najpierw w jajku, później w bułce tartej (można ją zastąpić mąką lub płatkami kukurydzianymi). Smaż je na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Umyj pomidory i pokrój je w ćwiartki.

Zielone papryczki nadziewane serkiem Perla wyjmij z opakowania i odsącz.

Upieczonego dorsza połóż na środku talerza. Naokoło umieść ugotowane warzywa. Fasolkę i ziemniaki wyłóż w całości, natomiast marchewkę posiekaj w talarki. Dołóż pomidory i zielone papryczki nadziewane serkiem Perla – one nadadzą temu lekkiemu daniu delikatnej pikanterii. Talerz udekoruj gałązkami świeżej bazylii, tymianku i pietruszki, prosto z Twojego domowego ogródka.

Tak okazale prezentujące się danie spożyj koniecznie w gronie rodziny lub przyjaciół na słonecznym tarasie. W blasku letniego słońca poczujesz, jak natychmiast głodniejesz… Smacznego 🙂

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi