Koktajl z krewetek

30 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. Krewetki w oleju z chili Perla – 2 opakowania
  2. 1 puszka mandarynek
  3. pół cytryny
  4. Zielone oliwki drylowane w marynacie ziołowej Perla - 1 opakowanie
  5. 2 marynowane szparagi
  6. 1 szklanka jogurtu naturalnego
  7. 3 łyżki ketchupu
  8. 3 łyżki majonezu
  9. czarny pieprz marynowany

Z owoców morza najpopularniejsze są krewetki. Ich mięso jest pyszne, a zastosowanie w kuchni – niemal uniwersalne. Krewetki pasują na grilla, do dań z makaronem, sałatek, zup czy pizzy. Są przy tym zdrowe i mają mało kalorii. Każdy może przygotować z nich smaczne potrawy bez względu na umiejętności kulinarne. Poznajcie nasz pomysł na koktajl z krewetek – idealny na przystawkę albo lekką kolację 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jogurt naturalny, ketchup i majonez wymieszaj w kubku i odstaw na około 20 minut do lodówki, aby smaki się połączyły tworząc smaczny sos.

Krewetki Perla wyjmij z opakowań i wyłóż do miski, wlewając do nich trochę oleju z chili, w którym się wcześniej znajdowały. Otwórz puszkę mandarynek, odlej sok i mandarynki dosyp do miski z krewetkami. Dodaj przygotowany wcześniej sos. Delikatnie wymieszaj. Następnie wyłóż do mniejszych miseczek lub pucharków. Udekoruj oliwkami Perla, marynowanymi szparagami, plasterkiem cytryny i marynowanym czarnym pieprzem.

Taki koktajl z krewetek to świetny pomysł na przystawkę albo lekką kolację. Dzięki krewetkom dostarczycie swoim organizmom wysokiej jakości białka, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, selen, miedź i fosfor. Życzymy smacznego 🙂

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi