Kotleciki z indyka z pomidorowym ryżem i duszonymi warzywami

50 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 1 kg piersi z indyka
  2. Hummus pomidorowy Perla - 1 opakowanie
  3. Zielone oliwki Perla nadziewane migdałami zalane olejem roślinnym – 1 opakowanie
  4. 200 g białego ryżu (2 woreczki)
  5. 1 puszka koncentratu pomidorowego
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. 3 średnie marchewki
  8. 1 mały kabaczek
  9. 1 duża czerwona papryka
  10. 200 g fasolki szparagowej żółtej
  11. 2 jajka
  12. ¾ szklanki mąki pszennej
  13. 6 łyżek oleju z pestek winogron do smażenia
  14. świeża rukola
  15. zielony pieprz marynowany
  16. sos balsamiczny
  17. sól i pieprz

Dziś proponujemy lekkie danie z nutką fantazji: delikatne kotleciki z indyka z pomidorowym hummusem Perla, podane z pomidorowym ryżem i duszonymi warzywami. Takie danie sprawdzi się i jako obiad i jako obiadokolacja. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że nasza inspiracja smakuje tak samo dobrze jak wygląda 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zacznij od przygotowania mięsa. Piersi z indyka wypłucz pod zimną wodą i pokrój na 3 części. Rozbij każdy kawałek, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka do miseczki i roztrzep trzepaczką lub widelcem. Zacznij panierować mięso kolejno w mące pszennej i jajkach. Każdy kotlecik panieruj tak samo i smaż na gorącym oleju z obu stron, do zrumienienia.

Gdy mięso jeszcze się piecze zajmij się gotowaniem ryżu. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzuć 2 woreczki z ryżem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmij woreczki z wody, odcedź, rozetnij i wysyp ryż do miski. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. A teraz czas ładne podać tę masę. Przygotuj małą miseczkę do nakładania i posmaruj ją od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek. Napełnij miseczkę pomidorowym ryżem i przykryj ją talerzem, na którym potrawa ma się znaleźć. Przytrzymując talerz, obróć miseczkę z potrawą do góry nogami. Zdejmij miskę z potrawy. Gotowe!

Jednocześnie przygotuj warzywa: marchewkę, kabaczek, czerwoną paprykę i fasolkę szparagową żółtą dokładnie umyj, oczyść, obierz i pokrój. W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Warzywa włóż do gotującej się wody. Przykryj garnek lekko uchylając pokrywkę, gotuj około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie duś je jeszcze przez 10 minut. Na koniec pozostaw do wystygnięcia.

Teraz na talerze obok ryżu dołóż kotleciki oraz duszone warzywa. Mięso udekoruj hummusem pomidorowym Perla i posyp zielonym marynowanym pieprzem. Z opakowania wyjmij zielone oliwki nadziewane migdałami Perla (odsącz je z oleju roślinnego) i udekoruj nimi talerze. Dodaj też listki rukoli i sos balsamiczny.

Tadaaaaam! Obiad lub obiadokolacja na dziś jest już gotowa. Jeśli nie jecie mięsa to kotleciki z indyka możecie śmiało zastąpić kotlecikami sojowymi. Życzymy smacznego 🙂

 

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi