Krokiety wegetariańskie z pieczarkami, serem mozzarella i hummusem

60 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. CIASTO NA NALEŚNIKI:
  2. 2 jajka
  3. 2 szklanki mąki pszennej
  4. 1 szklanka mleka
  5. pół szklanki wody gazowanej
  6. szczypta proszku do pieczenia
  7. sól i pieprz
  8. olej
  9. 2 jajka i bułka tarta
  10. FARSZ:
  11. 0,5 kg pieczarek
  12. 20 dag sera mozzarella
  13. Hummus klasyczny Perla - 1 opakowanie
  14. 1 cebula
  15. pieprz
  16. olej
  17. DEKORACJA
  18. 2 żółte pomidory
  19. 200 g białych winogron
  20. kawior (z ikry łososia lub inny)
  21. słodko-kwaśny sos indyjski

Jesteśmy pewni, że wśród Was znajdują się fani krokietów, czyli potrawy składającej się z zapiekanego naleśnika z farszem. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu, a to zadanie na szczęście do trudnych nie należy i może je wykonać każdy 😉 Skorzystajcie dziś z naszej inspiracji i przygotujcie: krokiety wegetariańskie z pieczarkami, serem mozzarella i hummusem. Pychotka!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zmiksuj składniki na ciasto (2 jajka, mąkę pszenną, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, sól) – uważając, żeby dać tyle mąki, aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Następnie odstaw ciasto na pół godziny. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż cieniutkie naleśniki.

Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju. Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Cebulę obierz, drobno pokrój i dorzuć do pieczarek. Warzywa duś do miękkości i odparowania wody, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gdy będą gotowe to zestaw je z ognia i wystudź. Ser mozzarella pokrój w kawałki i wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj hummus Perla. Całość ponownie wymieszaj.

W międzyczasie przygotuj się do panierowania: w jednym talerzyku roztrzep pozostałe 2 jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą.

Na upieczone naleśniki nałóż po łyżce farszu i złóż je lub zawiń w krokiety. Każdy krokiet obtocz w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia.

Krokiety wyłóż na talerze, przekrój i polej słodko-kwaśnym sosem indyjskim. Każdy talerz udekoruj ładnie kiścią winogron, plasterkami żółtych pomidorów i kawiorem. Minęła godzinka i gotowe! Możesz już zawołać domowników na Waszą małą ucztę. Taka wegetariańska przekąska powinna przypaść do gustu każdemu łasuchowi 🙂

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi