Kurczak w sosie curry z hummusem

30 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 1 kg piersi z kurczaka
  2. Hummus z curry Perla – 1 opakowanie
  3. 200 g białego ryżu (2 woreczki)
  4. 300 g śmietanki 18% lub 32%
  5. 4 duże pomidory San Marzano
  6. 3 łyżki oleju z pestek winogron do smażenia
  7. curry
  8. suszone zioła prowansalskie
  9. czarny pieprz
  10. sól

Polecamy dziś przepis na proste i wyjątkowo smaczne danie: kurczak w sosie curry z hummusem, podany z intensywnie słodkimi, pochodzącymi z Włoch pomidorami San Marzano. Jeśli macie tylko pół godziny czasu, a chcecie „wyczarować” efektowny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, to inspiracja idealna dla Was. Nadaje się i na obiad i na obiadokolację 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Świeże (lub wcześniej rozmrożone) piersi z kurczaka wypłucz pod zimną wodą, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, curry i suszonymi ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso i smaż przez około 5 minut do zrumienienia. Gdy mięso jest już upieczone, na patelnię dolej śmietankę. Wszystko wymieszaj i zagotuj przez 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodaj hummus curry Perla i delikatnie zamieszaj.

Zajmij się gotowaniem ryżu. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzuć 2 woreczki z ryżem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podczas gotowania całe woreczki powinny być zanurzone w wodzie. Po ugotowaniu wyjmij woreczki z wody, odcedź, rozetnij i wysyp ryż na talerze. Na wierzch dodaj upieczonego kurczaka z sosem curry.

Pomidory San Marzano umyj i pokrój w ćwiartki. Dołóż na talerze i zawołaj domowników na pyszną ucztę. Podczas jedzenia (a będzie im smakowało!) możesz błysnąć wiedzą historyczną i opowiedzieć rodzinie ciekawostkę – ta odmiana pomidorów pojawiła się na terenie Włoch już w 1770 roku, kiedy to wicekról Peru podarował nasiona tych pomidorów ówczesnemu królowi Neapolu. Zasiane na obszarze obecnego miasta San Marzano sul Sarno, na bardzo żyznych terenach wulkanicznych Wezuwiusza, w ciepłym łagodnym klimacie nadmorskim, znalazły znakomite warunki do rozwoju. San Marzano mają wydłużony kształt, intensywny czerwony kolor z żółtawym żyłkowaniem i niewiele pestek. Uważane są za jedne z najsmaczniejszych pomidorów.

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi