Makaron z humusem i pomidorkami koktajlowymi

40 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. Makaron typu świderki
  2. Oliwa: 2 łyżki
  3. Czosnek: 2 ząbki
  4. Pomidorki koktajlowe: 250g
  5. Pieczarki: 250g
  6. Hummus Klasyczny Perla: 6 łyżek
  7. Woda: 6 łyżek

Brakuje Ci pomysłów na szybki obiad lub romantyczną kolację we dwoje? Jesteś wielkim miłośnikiem kuchni włoskiej i nie wiesz w jaki sposób mógłbyś zaskoczyć swoich najbliższych? Zainspiruj się naszym pomysłem na makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi!  Makaron z hummusem to propozycja sycąca, kolorowa i przede wszystkim zdrowa. Jej smak z pewnością przeniesie Was aż do słonecznej Italii! BUON APETITO! 🙂

Przepis:

Zagotuj w dużym garnku ok. 2 litry osolonej wody. Do gotującej się wody wrzucić porcję makaronu typu świderki. Gotuj przez 6-9 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedź.

W międzyczasie rozgrzej oliwę w garnku, czosnek posiekaj i smaż go przed chwilę na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pieczarki pokrój w średniej grubości plasterki, a następnie wrzuć je do garnka i przesmaż z czosnkiem do czasu, aż puszczą sok.

Do garnka dodaj kilka łyżek hummusu klasycznego Perla oraz wody. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę więcej wody. Dodaj do niego przekrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć ugotowany makaron i….. VOILA, danie gotowe!

Propozycja podania:

Makaron możesz podawać z parmezanem, listkami bazylii lub posypać go suszonymi pomidorami.

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi