Pieczywo chrupkie z sałatką z buraka z zieloną soczewicą, czerwonym ryżem i serem dojrzewającym

40 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. Sałatka z buraka z zieloną soczewicą, czerwonym ryżem i serem dojrzewającym w solance typu śródziemnomorskiego Perla – 1 opakowanie
  2. 2 kosteczki masła
  3. 1 pomidor
  4. 1 ogórek konserwowy
  5. PIECZYWO CHRUPKIE:
  6. 2 szklanki wody
  7. 100 g mąki razowej orkiszowej
  8. 100 g łuskanego słonecznika
  9. 50 g sezamu
  10. 50 g siemienia lnianego
  11. 3 łyżki oliwy z oliwek
  12. pół łyżeczki soli

Kto lubi chlebek chrupki, najlepiej własnej roboty, ręka do góry! My!!! Bez drożdży, bez wyrastania, bez zagniatania. Wykonanie takiego chlebka jest banalnie proste, a uzyskujemy super efekt. Idealnie nadaje się on na zdrową przekąskę, pasuje do hummusu czy różnych dipów. Nasza dzisiejsza inspiracja to przepis na: pieczywo chrupkie z sałatką z buraka z zieloną soczewicą, czerwonym ryżem i serem dojrzewającym w solance typu śródziemnomorskiego Perla. Spróbujcie sami 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki na pieczywo chrupkie wymieszaj w miseczce, żeby masa się dobrze połączyła i odstaw na 10 minut (ziarenka, jakich użyjesz możesz dowolnie zmieniać, w zależności od tego jakie lubisz najbardziej). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na środek wylej gęste ciasto. Rozsmaruj cienką warstwę ciasta na blaszce i wstaw ją do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po 10 minutach chlebek na blaszce pokrój na prostokąty lub kwadraty. Następnie piecz dalej przez około 20 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Upieczone pieczywo chrupkie wyłóż na talerz.

Sałatkę z buraka z zieloną soczewicą, czerwonym ryżem i serem dojrzewającym w solance typu śródziemnomorskiego Perla przełóż z opakowania do mniejszej miseczki i podstaw ją na talerzu obok chrupkiego chlebka. Udekoruj plasterkami ogórka konserwowego. Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory oraz kosteczkę masła. Możesz zacząć chrupać i pałaszować samodzielnie, albo kogoś poczęstować. Na taką zdrową i lekką przekąskę możesz pozwolić sobie nawet późnym wieczorem czy w ……. środku nocy, jeśli napadnie Cię mały głód 😉

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi