Pizza ze szpinakiem i hummusem z buraka

40 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. Hummus z buraka Perla
  2. Duża garść młodych liści szpinaku
  3. 50g koziego sera
  4. 250g mąki pszennej
  5. 150ml ciepłej, przegotowanej wody
  6. Dwie łyżki oleju roślinnego
  7. 4g drożdży instant
  8. Pół łyżeczki soli
  9. Pół łyżeczki cukru
  10. LUB gotowy spód do pizzy

Pizza ze szpinakiem i hummusem z buraka

Każdy z nas ma czasem takie dni, w których ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest gotowanie… Jeśli więc złapała Cię ochota na pizzę, która będzie zarówno smaczna, jak i zdrowsza niż te dostępne w pobliskich restauracjach  – zainspiruj się poniższą propozycją! Danie możesz przygotować zarówno na gotowym spodzie do pizzy lub przygotować ją samemu. Życzymy smacznego! 🙂

Przepis na spód do pizzy:

Do miski wsyp mąkę, drożdże, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Dodaj olej, cukier, sól i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Do tak przygotowanej bazy zacznij stopniowo dolewać wodę i rozpocznij wyrabianie ciasta, aż do powstania jednolitej kuli. Jeśli ciasto jest klejące, dosyp do niego odrobinę mąki. Uformowaną kulę ciasta zostaw przykrytą w ciepłym miejscu na ok. 20-30 min. W między czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Przepis na pizzę

Przygotowane ciasto rozgnieć dłońmi na gruby placek. Rozsmaruj hummus z buraka Perla równomiernie na spodzie pizzy. Następnie ułóż na niej liście szpinaku i posyp wszystko porwanym kozim serem. W razie potrzeby dopraw tak przygotowaną pizzę solą i pieprzem. Pizzę piecz przez ok. 8-10 min. Wyjmij z piekarnika, pokrój na 6 kawałków i ciesz się jej smakiem! 🙂

 

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi