Placki ziemniaczane z hummusem klasycznym i paprykowym

20 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 4 ziemniaki
  2. 2 marchewki
  3. kawałek selera, mała pietruszka (korzeń), 1 mały por, kolendra, szczypiorek
  4. pół szklanki mąki
  5. 1 jajko
  6. sól, pieprz do smaku
  7. Hummus klasyczny Perla – 1 opakowanie
  8. Hummus paprykowy Perla – 1 opakowanie

Placki ziemniaczane to takie wdzięczne danie, które można przygotować za każdym razem inaczej. Bazą mogą być same ziemniaki, ale również róże warzywa, jak: marchewka, seler, por…

Po usmażeniu również stają się podstawą wielu możliwych kombinacji podania: na słodko, słono czy ostro.

Dziś musicie koniecznie spróbować z hummusem! Palce lizać 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki i pozostałe warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Ziemniaki, marchew i por trzemy na grubych oczkach tarki. Seler i kolendrę siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).

Odstawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy wodę, którą puściły ziemniaki.

Dodajemy jajko i mąkę. Dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na patelni na rumiany kolor.

Po usmażeniu wykładamy na talerze smarujemy hummusem i posypujemy świeżym szczypiorkiem (u nas prosto z własnego ogródka :))

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi