Rogaliki maślane croissant z krewetkami

30 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. Krewetki w sosie koperkowym Perla – 1 opakowanie
  2. Ciasto francuskie (gotowe z lodówki) - 1 opakowanie (arkusz)
  3. 2 łyżki masła tradycyjnego lub klarowanego
  4. Ciasto francuskie (gotowe z lodówki) - 1 opakowanie (arkusz)

Croissanty maślane są idealne na romantyczną francuską kolację. Podaj je z krewetkami w sosie koperkowym i pomidorkami koktajlowymi. Do tej inspiracji pasuje białe wino lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Posmakuj i przenieś się myślami do Paryża…

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zacznij od tego, by w rondlu stopić masło. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, potnij na kwadraty, a następnie na trójkąty. Każdy z trójkącików posmaruj cienką warstwą stopionego masła. Zawijaj jak rogaliki, od krótszego boku trójkąta w stronę wierzchołka. Potem zawijaj w kształt półksiężyca. Zdecyduj samodzielnie, czy wolisz mniejsze czy większe rogaliki. Jeśli mniejsze – podziel ciasto na 12 części, jeśli większe – na 6 części. Uformowane rogaliki ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz maksymalnie 2o minut w temperaturze 200 stopni °C.

Upieczone croissanty ostudź, przetnij na pół i połóż na talerzu. Niech pachnie nimi cały dom…

Na każdą część rogalika wyłóż po kilka krewetek z sosem koperkowym Perla.

Umyj pomidorki koktajlowe i wyłóż je na talerz obok rogalików.

Francuska kolacja jest gotowa! Przygaś światło, usiądź wygodnie, delektuj się przekąską. Smacznego!

WSKAZÓWKA

Gotowe ciasto francuskie jest wyśmienite! Wielu kucharzy używa gotowego ciasta francuskiego, ponieważ jakością i smakiem nie odbiega od tego przygotowywanego tradycyjnie, a dość pracochłonnego. Jeśli nie masz czasu piec rogalików to możesz kupić gotowe w piekarni 😉

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi