Sałatka buraczano-ziemniaczana z hummusem

40 MIN 2 OSOBY
Składniki
  1. 0,5 kg czerwonych buraków
  2. 0,5 kg ziemniaków
  3. Hummus klasyczny Perla - 1 opakowanie
  4. 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  5. sok z połowy cytryny
  6. cukier
  7. sól
  8. pieprz

Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw są z pewnością czerwone buraczki. To pyszności nad pysznościami! Mamy dla Was kuszącą propozycję: zróbcie wyjątkową sałatkę buraczano-ziemniaczaną z hummusem. Buraki poza tym, że są smaczne i zdrowe… są jeszcze wyjątkowo urodziwe. Kolory mają po prostu magiczne 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czerwone buraki dokładnie oczyść z ziemi i umyj pod zimną wodą, wcześniej odcinając im „czapeczki” z liści. Warzywa ugotuj na średnim ogniu w lekko osłodzonej wodzie (nalej do garnka tylko tyle wody, żeby zakryć buraczki). Gotowanie potrwa około 40 minut. Co kilka minut sprawdzaj miękkość warzyw widelcem. Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Potem obierz ze skórki.

Gdy gotują się buraki, zajmij się ziemniakami. Umyj je pod zimną wodą, ale nie obieraj. W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Warzywa wrzuć do wrzątku. Poczekaj do ponownego zagotowania się wody. Przykręć gaz, przykryj garnek lekko uchylając pokrywkę, gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie je odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Potem obierz ze skórki.

Ugotowane buraczki i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miseczki. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i olejem rzepakowym do smaku. Całość wymieszaj. Wyłóż na talerze.

Hummus klasyczny Perla wyjmij łyżeczką z opakowania i dołóż na talerze.

Pyszna sałatka jest już gotowa do spożycia. Możecie zjeść jej dużo (na zimno lub na ciepło, co kto lubi :)), ponieważ buraki naprawdę mają właściwości lecznicze. Zawdzięczają je betalainom – tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Smacznego i oczywiście – na zdrowie!

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi