Sałatka z mango i krewetkami Perla w sosie Teriyaki

20 MIN 4 OSOBY
Składniki
  1. 1 Opakowanie krewetek Perla
  2. 10g listków kolendry
  3. 40g roszponki
  4. 1 marchewka
  5. 1 papryka czerwona
  6. 1/2 mango
  7. 1 czerwona cebula
  8. biały sezam
  9. 20ml oleju sezamowego
  10. sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki
  11. sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  12. pieprz
  13. sól
  14. płatki chilli

Szukacie pomysłu na lekki i zdrowy lunch lub przystawkę? Organizujecie grilla lub imprezę i nie wiecie jakie danie z pewnością posmakowałaby wszystkim Waszym gościom? Zainspirujcie się naszą propozycją: sałatka z mango i krewetkami w sosie Teriyaki to niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu propozycja, która sprawdzi się idealnie w te ciepłe, letnie dni. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilkunastu minut! Zabierajcie się za przygotowania i delektujcie się nią w gronie rodziny lub przyjaciół !

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kolendrę i roszponkę umyj, odsącz, wyłóż na talerz i dokładnie wymieszaj. Na ich wierzchu rozłóż pokrojone w paski mango, marchewkę, czerwoną paprykę, cebulę oraz krewetki Perla w sosie Teriyaki. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go z olejem sezamowym. Następnie dopraw go odrobiną soli, pieprzu i płatków chilli. Sałatkę polej gotowym sosem i posyp ją sezamem.

PODANIE:

Sałatkę podawaj z grzankami. Życzymy smacznego! 🙂

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi