Spaghetti z duszonymi pomidorami malinowymi, pastą z soczewicy i zielonymi oliwkami Perla

30 MIN 3 OSOBY
Składniki
  1. 400 g makaronu spaghetti
  2. 1 szklanka soczewicy czerwonej
  3. 5 dużych pomidorów malinowych
  4. Zielone oliwki drylowane zalane olejem roślinnym Perla – 1 opakowanie
  5. tarty ser parmezan do posypania
  6. wiórki papryki chili do posypania
  7. granulowany czosnek
  8. sól
  9. 2 łyżki oliwy z oliwek

Szukacie pomysłu na dzisiejszą kolację, chcecie szybko coś fajnego upichcić, a nie zamierzacie spędzić w kuchni „przy garnkach” całego wieczoru? Mamy dla Was przepis: spaghetti z duszonymi pomidorami malinowymi, pastą z soczewicy i zielonymi oliwkami Perla. Potrzebujecie tylko kilku składników i około pół godziny czasu. Ruszajcie do przygotowań 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotuj w dużym garnku 4 litry osolonej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić porcję makaronu spaghetti. Gotuj przez około 7-10 minut (w zależności czy wolisz makaron miękki czy al dente), od czasu do czasu mieszając. Żeby makaron się nie sklejał, do gotującej się wody dodaj 1 łyżkę oliwy. Ugotowany makaron odcedź.

Umyj i sparz wrzątkiem świeże pomidory malinowe. Następnie obierz je ze skórki, pokrój i wrzuć na patelnię. Duś pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż pomidory zmiękną i odparuje z nich woda. Dodaj szczyptę soli i granulowanego czosnku do smaku.

W międzyczasie zajmij się przygotowywaniem soczewicy czerwonej (to pozbawiona łuski soczewica brązowa, która właśnie dzięki obłuszczeniu jest lepiej przyswajalna przez organizm). Porcję soczewicy opłucz na sicie pod zimną wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Dodaj soczewicę, troszkę soli i 1 łyżkę oliwy. Od zagotowania trzymaj na małym gazie pod przykryciem przez około 15 minut. Wyłącz gaz i zostaw soczewicę na kolejne 10 minut, żeby doszła i zmiękła. Wymieszaj soczewicę w garnku aż stworzy ona jednolitą masę i powstanie pasta.

Wyłóż porcję makaronu na środek talerza, zostawiając pośrodku dziurkę. Do niej wlej sos z duszonych pomidorów i posyp z wierzchu tartym parmezanem. Dołóż pastę z soczewicy i zielone oliwki drylowane Perla. Przyprósz wiórkami papryki chili. Minęło tylko pół godziny, a smakowite i pożywne danie jest już gotowe. Po jego zjedzeniu odpowiednia dawka energii na piątkowy wieczór będzie zapewniona. Ciekawostka: soczewica czerwona jest bogata w białko – w 100 g produktu jest aż 25 g białka! Do tego jest niezwykle smaczna i delikatna. Mniam!!!

Udostępnij
Przejdź do paska narzędzi